Houmeden

Historiske Randers

Foto: VisitRanders

Randers' historie kan med sikkerhed spores tilbage til 1.000-tallet, og det mærkes tydeligt i byens snævre middelaldergader. 

Byen og omegnens historie har budt på masser af dramatik og romantik. Som da Frederik d. 4 bortførte den smukke adelsfrøken Anna Sophie Rewentlow fra Clausholm Slot. Eller da modstandsgruppen fra Hvidsten Kro under 2. verdenskrig opsamlede våben og engelske faldskærmssoldater. Eller da byen var centrum for et af Danmarkshistoriens største oprør, da Niels Ebbesen i 1340 slog Den Kullede Greve.

Nogle af Danmarks største personligheder kommer også fra området. Hvem kender ikke Jens Otto Krag, Frk. Jensen eller Steen Steensen Blicher?

Ting at gøre og se:

Find vej til de smukke, gamle huse i Randers

Foto: VisitRanders

Find vej til gyder, stræder og smutveje i Randers

Foto: VisitRanders

Når gadenavnene fortæller historie

Foto: VisitRanders

Stjerneruten - en historisk gåtur

Foto: VisitRanders

Hvidsten Gruppen

Foto: VisitRanders

Kunst- og kulturhistorie

Foto: Gammel Estrup

Livet ved fjorden oldtidsudstilling

Foto: Museum Østjylland

Se også:

Skulpturer og byporte
Der findes i alt 68 skulpturer i Randers Kommune. Mød dem helt tilfældigt i parker, på pladser, gader, ved skoler og på kirkegårde - eller find de enkelte skulpturer via nedenstående link.  13 af skulpturene fungerer som "byporte", hvorfor de er placeret ved hver af Randers' 13 indfaldsveje.
160 år med øl i Randers
Randers er særdeles kendt for Thor Bryggeriet og øl-pipelinen i Storegade, men øllets historie i Randers er meget mere end det. Vidste du eksempelvis, at Randers grundlagde begivenheden som vi i dag kender som J-dag, og at forløberen til Påskebryggen blev produceret i Randers?