VisitRanders
Kunst, kultur og historie
Houmeden - Danmarks ældste gågade

Historiske Randers

Randers' historie kan med sikkerhed spores tilbage til 1.000-tallet, og det mærkes tydeligt i byens snævre middelaldergader. 

Byen og omegnens historie har budt på masser af dramatik og romantik. Som da Frederik d. 4 bortførte den smukke adelsfrøken Anna Sophie Rewentlow fra Clausholm Slot. Eller da modstandsgruppen fra Hvidsten Kro under 2. verdenskrig opsamlede våben og engelske faldskærmssoldater. Eller da byen var centrum for et af Danmarkshistoriens største oprør, da Niels Ebbesen i 1340 slog Den Kullede Greve.

Nogle af Danmarks største personligheder kommer også fra området. Hvem kender ikke Jens Otto Krag, Frk. Jensen eller Steen Steensen Blicher?

Ting at gøre og se:

Randers Kunstmuseum - kunst

Kunst- og kulturhistorie

Gratis oplevelser i Randers

Livet ved fjorden oldtidsudstilling

Se også:

Skulpturer i det fri
Den Jyske Hingst, Østervold
Skulpturer og byporte

Der findes i alt 68 skulpturer i Randers Kommune. Mød dem helt tilfældigt i parker, på pladser, gader, ved skoler og på kirkegårde - eller find de enkelte skulpturer via nedenstående link. 

13 af skulpturene fungerer som "byporte", hvorfor de er placeret ved hver af Randers' 13 indfaldsveje.

Øltanke på Randers Bryghus
160 år med øl i Randers

Randers er særdeles kendt for Thor Bryggeriet og øl-pipelinen i Storegade, men øllets historie i Randers er meget mere end det. Vidste du eksempelvis, at Randers grundlagde begivenheden som vi i dag kender som J-dag, og at forløberen til Påskebryggen blev produceret i Randers?