VisitRanders
RANDERS skilt med Randers Fjord foran og blomster i forgrunden

Line Wagener på cykeltur rundt om Randers Fjord

Tag med på cykeltur rundt om Randers Fjord. Her er smukke klosterhaver og hyggelige jollehavne. Kyst- og Fjordcenteret tilbyder oplevelser til nysgerrige pilfingre, og undervejs krydser I fjorden med Danmarks mindste færge.

Line Wagener fra outdoorbloggen Alleud.dk deler her sine oplevelser fra en cykeltur langs Randers Fjord.

Af Line Wagener, Alleud.dk

Randers: Cykelturens start- og slutpunkt

Cykelkæderne er smurt, og cykelhjelmene er spændt. Sammen med min 14-årige søn vil jeg cykle rundt om den inderste del af Randers Fjord.

Foran os venter en rundtur på 50 kilometer med start og slut i centrum af Randers. Først skal vi cykle langs fjordens sydside og efter en overfart med færgen Ragna mellem Voer og Mellerup, cykler vi langs den nordlige side af fjorden tilbage til Randers.

Vi har sat en hel dag af.

Vejret er lovende. Skyer dominerer himlen, men det tørvejr og lunt efter årstiden. Og bedst af alt: Næsten vindstille. At vi slipper for blæst, viser sig at være en stor fordel, da cykelturen foregår i åbne landskaber, hvor du som cyklist er meget eksponeret for vind.

Randers råber sit navn med lysende bogstaver

Vi har parkeret bilen på havnen nær Randers Street Food. Her starter vores cykeltur. Vi cykler over fjorden på en kombineret cykel- og gangbro.

Her bliver enhver tvivl om, hvor vi befinder os fejet af banen: På havnekanten står syv lysende bogstaver. Hvert bogstav er tre meter højt og omviklet af lyskæder. Tilsammen former kæmpebogstaverne byens navn R-A-N-D-E-R-S.

På sydsiden af Randers Fjord

Assentoft Kirke

De første kilometer går det op ad bakke på en smal cykelsti langs den befærdede Grenåvej. Vi passer hver især vores tråd og sætter tempo for at komme fri af industrikvarteret og byen.

Før Assentoft tager cykelstien os via en tunnel under hovedvejen.

Min cykelcomputer viser, at vi har tilbagelagt de første 9 kilometer. Lige overfor det lokale supermarked i Assentoft ligger kirken, der modsat mange andre danske landsbykirker er opført så sent som i slutningen af 1800-tallet.

”Juhuuuuu – så er det down hill!”, råber jeg til min søn, da vi cykler ud af Assentoft. Men han er allerede langt foran og har accelerereret til en faretruende høj fart.

Vi bliver belønnet for at have klatret de mange højdemeter opad på vej ud af Randers: En lang stejl nedkørsel giver sug i maven. Det river i min jakke, og jeg får tårer i øjnene af vindmodstanden. Ved bunden af bakken rammer vi det flade landskab i fjorddalen.

Skinnecykler og iscafe

Kvinde på cykel i en allé af træer

Pludselig hugger min søn bremserne i. ”Se lige! Dét ser fedt ud! Kan vi ikke prøve dem?” Ved siden af vejen står knaldrøde skinnecykler på rad og række.

Vi er ved Randers Fjord Feriecenter mellem Assentoft og Uggelhuse. Her kan du leje skinnecykler og tage turen på det nedlagte jernbanespor til Randers eller Allingåbro. Jeg sætter et stort kryds på cykelkortet og lover, at vi vender tilbage en anden dag. Hvis vi skal nå hele vejen rundt om fjorden på vores almindelige cykler, må skinnecyklerne vente. Han accepterer.

Randers Fjord Feriecenter er et hyggeligt sted at holde pause. Her er iskiosk, borde og bænke.

Uggelhuse – fiskeleje ved ’Den hemmelige fjord’

”Så var den her alligevel”, siger min søn og peger ud over fjorden. Randers Fjord bliver også kaldt ”den hemmelige fjord”. Det skyldes, at fjorden er svær at få øje på i et det flade landskab.

Og øgenavnet giver mening, tænker jeg. For vi har ikke set skyggen af fjorden, siden vi forlod Randers. Derfor har vi nu taget en lille afstikker fra ruten og er cyklet ned til den lille havn i Uggelhuse.

Her ligger små joller og vugger; lange bundgarnspæle står på land og former en tippi, og grønne ruser hænger til tørre. Under et halvtag sidder en lille gruppe lokale med bløde huer og arbejdsbukser. De deler historier fra mange års fisketure, griner og hygger sig.

Vi sidder på en bænk yderst på den lille jollehavn og spiser snacks fra turtasken. Høje siv rammer fjorden malerisk ind. Mit blik vandrer ud over fjordlandskabet. Jo, den ér her, fjorden! Og udsigten her fra jollehavnen er imponerende.

Allingåbro – Snyd ikke dig selv for en tur i Lunden

Fra Uggelhuse er der otte kilometer til Allingåbro. I udkanten af byen viser et skilt os til Lunden. Vi trækker cyklerne hen over en romantisk buet bro, der fører os over Alling Å og ind i det fine parkområde, Lunden.

Lange grene fra gamle piletræer hænger ned over åen. Ved åbredden er der anløbsbroer til kanoer og kajakker. Og på græsset ligger 20 kanoer med bunden i vejret. Længere ind i parkområdet er der shelters, teltplads og bålhus. Et fantastisk sted, der drives af frivillige fra den lokale borgerforening.

Vi er nu halvejs på vores cykeltur og beslutter at spise madpakker i et af de fine shelters i Lunden.

Ragna - Danmarks mindste færge

Ragna færgen sejler over Randers Fjord

Fra Allingåbro fortsætter vi i cykelsadlen mod færgelejet i Voer.

Her ligger Kyst- og Fjordcentret, der byder på aktiviteter og oplevelser til alle med nysgerrighed på fjorden og livet i og omkring vandet. Udenfor er der legeplads, lavvu og bålsteder. Indendørs er der udstilling og værksteder. Man kan nemt bruge en hel dag her, tænker jeg.

Efter et stop ved oplevelsescenteret cykler vi ud til færgelejet. Færgen Ragna, der sejler i pendul mellem Voer og Mellerup, er Danmarks mindste færge. Færgen har netop lagt fra land, da vi ankommer, så vi går op i udsigtstårnet og får en imponerende udsigt over fjorden.

Sejlturen med Ragna tager kun få minutter. Men turen fungerer alligevel et hyggeligt afbræk på cykelturen og højner oplevelsesværdien, når man cykler med børn.

Støvringgård Kloster – oplev klosterhaven med voldgrav og jomfruhistorie

Kvinde på bænk foran Støvringgaard Kloster

Fra færgelejet i Mellerup har vi 17 kilometer til Randers. Vi bliver enige om at cykle turen i ét stræk uden pauser. Men den beslutning bliver omstødt kun et par kilometer senere, da vi cykler forbi Støvringgård Kloster.

”Wauh – her er smukt. Vi bliver altså nødt til at stoppe!” Hvis min søn er utilfreds med mit aftalebrud, lader han sig ikke mærke med det. Vi parkerer cyklerne og går en tur på stien langs voldgraven, som omkranser den velholdte renæssancebygning.

En svungen hvid bro går hen over voldgraven. Vi sætter os på en blank hvidmalet bænk i den velfriserede klosterpark og suger lidt af danmarkshistorien til os.

Støvringgård var oprindeligt en herregård. I 1700-tallet var her jomfrukloster, hvor kun de fineste kvinder fra borgerskabets øverste lag fik adgang. I dag er her lejligheder og formentlig ikke en eneste jomfruelig nonne tilbage.

Fjordudsigt – og tilbage i Randers til et stejf af storbyliv

Efter klosterbesøget følger vi biveje tilbage til Randers. På denne strækning får vi flere vidtstrakte udsigter over fjorden og fjorddalen, som jeg savnede på den første del af turen.

Tilbage i Randers melder sulten sig. Cykelcomputeren fortæller, at vi har tilbagelagt i alt 52 kilometer og at vi har været undervejs i syv timer, hvoraf vi har siddet i cykelsadlerne og trampet i pedalerne i godt fire timer.

Vi parkerer cyklerne og slutter dagen af med street food. Lidt storbystemning og lækker mad er en dejlig måde at slutte en skøn dag i naturen langs Randers Fjord.

Seks højdepunkter fra cykelturen langs Randers Fjord

 1. Stemningen ved den lille jollehavn i Uggelhuse
   
 2. Skinnecykler på den nedlagte jernbane mellem Randers og Allingåbro
   
 3. Lunden med shelters, bålhytte og teltplads i Allingåbro
   
 4. En smuk lange allé med gamle træer mellem Allingåbro og Voer
   
 5. Sejlturen med Ragna, Danmarks mindste færge, over Randers Fjord
   
 6. Klosterhaven ved Støvringgård