Beerwalk Randers og 160 år med øl i Randers

Foto: Randers Bryghus

Det er ikke tilfældigt, at du kan tage på Beerwalk i Randers. Danskernes yndlingsdrik har haft en fast plads i hjertet og økonomien i Randers siden 1856. Randers har siden dengang været med til at give hele Danmark både påskebryggen og J-dag. Det var så lidt!

Med Beerwalk Randers er du sikret sjov og hyggelig aktivitet uanset om du tager afsted med dine venner eller dine kolleger.

På Beerwalk Randers kan du vælge i mellem 8 meget forskellige udskænkningssteder og du kan få en smagsprøve de 6 af stederne. 

Ved starten af Beerwalken får du udleveret en taske, glas og brochure med beskrivelser af alle stederne samt 6 værdikuponer. Du skal blot aflevere en værdikupon ved hvert sted, og du får derefter en smagsprøve i dit Beerwalk glas (16 cl.). Hvert Beerwalk sæt koster 125 kr.

Kom ind og køb Beerwalk Randers hos VisitRanders på Rådhustorvet 4. 

160 år med øl i Randers

Thor – først og størst

Byens ølhistorie starter med Thor – bryggeriet og øllet. Det hæderkronede bryggeri blev grundlagt allerede i 1856 af Christian Emil Synnestvedt og startede med primært at producere hvidtøl under navnet Synnestvedts Bayerske Ølbryggeri. Først i 1873 skiftede bryggeriet navn til Thor, og det skulle blive 1897, før den første Thor-pilsner blev brygget og lagde grunden for bryggeriets nationale berømmelse og succes. Thor-pilsneren har lige siden været en fast del af sortimentet på det danske ølmarked.

Forløberne til Påskebryg og J-dag

Omkring århundredskiftet gik udviklingen stærkt på Thor. Bryggeriet var bl.a. et af de første i landet, der udskiftede propper med kapsler på flaskerne.  

Samtidig introducerede bryggeriet også Salvatorøllet. Øllet var inspireret af det øl, de bayerske munke bryggede op til fasten, hvor det var en vigtig del af deres kost. Salvatorøllet blev populært og var forløberen til den stærke danske Påskebryg på grund af dets tætte relation til fasten og påsken.

Albanis Blålys er godt nok Danmarks ældste julebryg med debut i 1960, men selvom Thors Hvid X-mas først kom ud i 1969, affødte det en sejlivet tradition. I begyndelsen var frigivelsen af Hvid X-mas en lokal begivenhed i Randers, hvor julebryggen blev fragtet ud med hestevogn. Dengang hed begivenheden X-dag, og i løbet af 70erne og 80erne skabte den så meget opmærksomhed, at Tuborg siden 1990 har fejret deres julebrygs frigivelse med samme princip under navnet J-dag.

En anderledes nytænkning så dagens lys i 1993. Her blev et 2,5 km langt nedgravet forsyningsnetværk af Thor-øl introduceret i Storegade i Randers. Seks 1000-literstanke forsyner gennem pipelinen Storegades mange beværtninger med kold Thor fadøl til stor glæde for byens gæster.

Traditionerne lever videre

Thors plads i Randers var desværre ikke evig. I 1976 blev Thor Bryggerierne fusioneret med Ceres Bryggerierne og det nu nedlagte Aalborg-bryggeri Urban til Jyske Bryggerier, og i 2003 lukkede bryggeriet i hjertet af Randers. Produktionen af Thor-øl blev først overtaget af Ceres i Aarhus og senere af Albani Bryggerierne i Odense som en del af Royal Unibrew, hvor den produceres i dag.

Lukningen af Thor Bryggerierne slukkede ikke randrusianernes tørst for lokal øl. Allerede i 2007 åbnede Randers Bryghus, der med egne opskrifter, de bedste lokale råvarer og uden brug af automatik brygger prisvindende specialøl. I 2014 fusionerede Randers Bryghus med Raasted Bryghus under navnet R2Brewery, der succesfuldt har bevaret begge bryghuses ølfilosofi. Randers Bryghus er stadig lokal forankret og arbejder med respekt for de klassiske øltraditioner og bryggerihåndværket.

Smag på historien

På  Beerwalk Randers får du rig mulighed for at smage på den randrusianske ølhistorie. Du kan få Thor-øl på Brasserie Mathisen, Barry’s Pub, Old Irish Pub og MacAle og smage på øl fra Randers Bryghus på Brasserie Mathisen, Barry’s Pub og Café K.

Skål og go fornywls!