Randers Regnskov - Vi vil redde verden

”Ja, vi vil gerne redde verden”, siger Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov.

Selv om den bombastiske udmelding måske får nogle til at trække på smilebåndet, så er det helt seriøst ment og et udtryk for det inderste DNA i Randers’ store turistattraktion: at give gæsterne en forståelse af, at det nytter noget, at vi forholder os til, hvordan vi påvirker naturen omkring os. Ud over, naturligvis, at gæsterne også får en helt nærværende og håndgribelig oplevelse af at befinde
sig i en rigtig regnskov. 

Det er ligesom ”at være der selv”, når gæsterne går i T-shirts uanset de danske temperaturer uden for kuplerne.

Rewilding
Randers Regnskov har sammen med Aage V. Jensens Fond engageret sig i rewilding-projektet i Vorup Enge, hvor en flok bisoner er ved at vinde fodfæste. (Red. Der græsser ikke længere bison i Vorup Enge, sep. 2018.)

”Ja, der er måske nogen, der opfatter bisonen som eksotisk i en dansk sammenhæng, men vi vil gerne pege på, at der er mange arter, der hører til her, mens det er mennesket, som i en forholdsvis kort periode har fortrængt de mange arter. Det er ikke klimaændringer, der gør, at vi ikke har elefanter gående nede ved Gudenåen – det er antallet af mennesker”, supplerer Asser
Øllgaard, biolog og leder af biologiafdelingen i Randers Regnskov.

For hvordan så naturen egentlig ud her for 8000 år siden? Den var præget af bisoner og heste på sletterne. Det er menneskets
fremtrængen, der har tvunget flodheste, elefanter og bisoner væk.

Bisonerne i engene understreger deres pointe, og måske er der i en ikke fjern fremtid også plads til elefanter. Under alle omstændigheder ønsker de at vise naturens mangfoldighed – en mangfoldighed Randers Regnskov vil være med til at bevare og
styrke. Og altså få publikummer i alle aldre til at spørge sig selv: ”Hvad er dansk natur egentlig for noget?”

”Og kan vi så få folk til at tænke lidt videre og spørge sig selv, om ikke man kan vælge havemøbler af bøg i stedet for teak, ja så har vi nået målet”.

Regnskovs buffer
I Sydamerika har Randers Regnskov siden 2012 engageret sig med ejerskabet af 1100 hektar regnskov i Bigai i Ecuador. Det lyder måske ikke af så meget, men regnskoven ligger som en buffer mellem et truet reservat og dyrkede områder.

”Vi har et godt samarbejde med de lokale – også fordi vi har ansat lokale til at holde øje med, at der ikke bliver drevet jagt og skovhugst i området. Og her i starten af året fik vi som de første private aktører en samarbejdsaftale om skovrejsning med regeringen, som dermed anerkender vigtigheden af vores arbejde. For Ecuadors regering er det også vigtigt at vide, at omverdenen interesserer sig for deres naturområder. Vi har  lokale ansatte, der passer på regnskoven, vi formidler og samtidig bliver vi bedre til både at forstå og formidle gennem vores ejerskab af regnskoven”.

Engagementet i Sydamerika demonstreres også ved et af de helt nye tiltag i denne sæson hjemme i Randers: jaguaren som har bolig lige uden for Sydamerika-kuplen. Gæsterne kan følge med i jaguarens liv fra det udendørs shelter, som er en tro kopi af faciliteterne i Ecuador.

Vild oplevelse
Selv om aktiviteterne i Ecuador og på det frie areal syd for kuplerne er vigtige, så er Randers Regnskov mest kendt for at give de 250.000 til 300.000 årlige gæster en autentisk oplevelse af natur i den 3600 m2 store tropeudstilling. I dag består den af de tre kupler med dyr og planter fra verdens tre store regnskovskontinenter: Sydamerika, Asien og Afrika. Gæsterne får en vild oplevelse, og når man har prøvet at bevæge sig rundt i det fugtige og varme klima nogle timer, forstår man godt den gæst, som lidt forsigtigt spurgte, om man risikerede at få malaria her? ”Nej, det risikerer man ikke”, forsikrer Henrik Herold og Asser Øllgaard, men den autentiske oplevelse – dén får man.

Del denne side

Opdateret af:

 

Kontakt

Adresse

Tørvebryggen 11
8900 Randers C

Telefon

+45 87109999

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.032601423754
Latitude : 56.457179364759