Dansk kvalitetsvin tager Europa med storm

Cold Hand Winery hedder virksomheden, som på alle måder er utrolig. Her på en vingård lige uden for Randers produceres vine på danske frugter – vine som vinder priser på Europæisk plan, vine som sælges gennem de fineste restauranter i Europa. Og selvfølgelig også fra den lille gårdbutik, som bestemt er et feriebesøg værd.

Det hele startede med en åbenbaring for vinproducenten, som dengang det hele begyndte var efterskoleforstander på Mors med en nørdet interesse for frugttræer og hjemmebryg. Jens Skovgaard Petersen er manden, der for en halv snes år siden opdagede noget helt utroligt i bunden af sin kummefryser:

”Jeg havde frosset en hel del af min egen æblemost, og der var gået hul på en 25 liters dunk. I bunden af fryseren lå nu den
mest koncentrerede, sødmefyldte og fantastiske saft, der var servet ud fra den stadig frosne dunk. Smagen var fantastisk – og fænomenet overraskende”, fortæller Jens Skovgaard om starten på det fantastiske vin-eventyr.

”Andre har selvfølgelig vidst det, men for mig var det helt nyt: når vi fryser most, lagres sukkeret og smagen mellem iskrystallerne af vand. Tapper vi saften, lader vi iskrystallerne tilbage. Vi har et koncentrat, som ikke er fremkommet efter destillering – altså opvarmning. For opvarmning ødelægger smagen, det gør nedfrysningen ikke”.

Snak og start
Det blev indledningen til mange eksperimenter og megen snak. Så megen snak, at Jens Skovgaards hustru til sidst sagde: Vi har kun ét liv. Gå nu efter din store lidenskab og gør noget ved det – lidenskaben her er altså æblerne og vinen.

Resultatet blev købet af gården uden for Randers i 2006, plantning af en æbleplantage og endnu flere forsøg med æbler, andre frugter, vin, frysning og tapning.

En gang imellem råder tilfældet. Jens Skovgaard havde fået kontakt til en æbledyrker med samme passion for kvalitet, Flemming Villebro på Fyn. I fjernsynet blev der lovet tidlig frost og hård vinter. Jens ringede til Flemming og bestilte 10 ton pressede æbler, som allerede i november stod på vingården og frøs. Projektet lykkedes. 2000 liter safter flød og 8000 liter iskrystaller blev i de store dunke. Grundlaget for den egentlige vinproduktion var lagt.

Senere har de to partnere udvidet sortimentet af frugter til kirsebær, pærer, solbær, blommer, ribs og meget andet. Kravene til frugterne er ganske enkle: de skal være af høj kvalitet og de skal være danske.

”Det kommer bag på de fleste frugtdyrkere, at vi faktisk er villige til at betale for varerne. Det er de ikke vant til, og det er jo
egentlig dét, som er baggrunden for, at frugtavlerne bliver færre og færre”, forklarer Jens Skovgaard.

Grunden til, at Skovgaard og Villebro er parate til at betale for deres råvarer, er den for virksomhedskyndige simple betragtning, at man blot må tilføre grundproduktet en tilstrækkelig høj værdi. Og det gør Cold Hand Winery så absolut. Sammenligningsgrundlaget for de første produktioner har været den velkendte tyske Eiswein.

Kapital og præmier
Starten betød endnu flere eksperimenter, hvor kunsten i høj grad består i styring af gæringsprocesgæringsprocesserne.
Eksperimenterne lykkedes og næste trin blev at finde aftagere. Med bevidstheden om, at de havde et kvalitetsprodukt i hånden, tog de kontakt til de førende restauranter i København, og én af dem – Kong Hans – kunne se idéen. Her blev hele første parti vin afsat på én gang.

Senere er det blevet til samarbejde med erhvervsfolk, som giver gode råd og hjælper med en kapitaludvidelse, som har givet grundlag for at bygge produktionshallen ved vingården. Alt imens er salgsarbejdet fortsat, så der nu konstateres international interesse for de danske vine.

Det er også blevet til en del priser. International Cider Challenge 2013 gav virksomheden en række medaljer: Trophy Winnersprædikatet til æbledessertvinen Malus X Feminam, mens isvinen Malus X Masculine hentede en sølvmedalje.

Del denne side

Opdateret af:

 

Kontakt

Adresse

Haversmosevej 21
8920 Randers NV

Telefon

+45 21642765

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.7901193665161
Latitude : 56.513529110337