©  Foto:

Pramdragerstien

På Pramdragerstien, kan du gå i fodsporet af 1800-tallets Pramdragere. Stien er skabt for heste og Pramdragere, der trak pramme med varer mellem Silkeborg og Randers. I mange hundrede år var Gudenåen den vigtigste transportvej fra Randers til det indre Jylland.

Pramdragerstien blev til vandrestien Trækstien 

I dag kan du vandre på Pramdragerstien, også kaldet Trækstien. Trækstien er i alt ca. 70 kilometer lang og løber fra Randers til Silkeborg. Her kan du opleve et rigt fugleliv i de smukke enge og græssende dyr i et landskab af marker og skove, der åbner sig mere og mere helt frem til, hvor Gudenåen bliver til Randers Fjord.

Prammerne og pramdragerne

Prammene var lastet med op til 25 tons papir, mursten, tørv, kalk, tov eller lignende.

Imod strømmen på vejen ind i Jylland blev kågene/prammene trukket af lejemænd, pramdragere eller heste, der gik ved bredden. Pramdragerne trak prammene med liner over skulderen. Med strømmen hjalp vandet og vinden transporten afsted. For at styre kågen og give ekstra fart brugte pramkarlene lange stager.

Brugen af pramme voksede kraftigt midt i 1800-tallet, men i slutningen af århundredet blev Gudenåens kåge overhalet af jernbanens udbredelse. Pramfarten fortsatte dog til 1920. I dag er det især turistsejlads med kanoer, der skaber trafik på åen.

Læs mere om vandring på Trækstien her.

Se, hvad andre deler på Instagram

#pramdragerstien #visitranders #visitaarhusregion